زعفران
زعفران را میتوان به انواع مختلف و به دو صورت فیزیکی و محتوایی دستهبندی کرد. در دستهبندی فیزیکی، زعفران بر اساس فرم و شکل دسته بندی میشود اما نوع محتوایی، معطوف به کیفیت زعفران است. در کشورهای مختلف معیار دستهبندی زعفران متفاوت است. در اسپانیا زعفران را با معیار منطقه کشت و در رده دوم با توجه به طول و یا ضخامت کلاله و خامه درجهبندی میکنند. در هندوستان زعفران را بر اساس خالص بودن و کیفیت کلاله و یا همراه بودن کلاله و خامه و در انگلستان براساس خصوصیاتی همچون رنگ، عطر و طعم دسته بندی میکنند.
ایران با تولید سالانه ۳۳۰ تن و صادرات ۲۸۰ تن از این محصول بزرگترین تولیدکننده و صادر کننده زعفران در دنیا است (آمار سال ۱۳۹۸) در این بین استانهای خراسان رضوی و جنوبی با سهمی ۸۵ درصدی بیشترین سهم در تولید زعفران ایران را دارند. کشت زعفران در برخی دیگر از استانهای کشور از جمله خراسان شمالی، یزد، گلستان، همدان، فارس و اصفهان نیز انجام میگیرد که سهم این استانها از تولید زعفران بهطور کلی کمتر از ۱۰ درصد است
انواع زعفران
به طور کلی زعفران را میتوان به پنج دسته تقسیم کرد : 1. نگین 2.سرگل 3.پوشال 4.دسته یا دخترپیچ 5.سفیدی(ریشه یا خامه)
بهترین نوع زعفران
زعفران نگین که گاهی زعفران نگینی هم گفته می شود در ایران به عنوان بهترین نوع زعفران معروف شده است.زعفران نگین دارای انواع مختلفی از قبیل نگین ، شبه نگین،نگین سوپر و… می باشد . زعفران نگین بهترین و گرانبهاترین نوع زعفران بوده و معمولا جهت صادرات زعفران از این نوع زعفران استفاده می شود و دارای قدرت رنگدهی بالایی است.
زعفران سرگل دومین نوع زعفران ایران به لحاظ کیفیت است.این نوع زعفران در واقع شامل قسمت قرمز رنگ بالایی محصول می باشد.
از مهم ترین ویژگی های زعفران سرگل ممتاز می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- بازار پسندی
- قدرت رنگ دهی بین 230 تا 250
- ظاهر مناسب برای بسته بندی
- فراوان بودن محصول
زعفران سرگل به نسبت زعفران نگین دارای قیمت های متعادل تر و قیمت مناسبی است.زعفران سرگل دارای انواع مختلفی بوده که نمونه زعفران سرگل صادرتی برای امر صادرات و بسته بندی توصیه می گردد.حتی برخی از کشور های فعال در صنعت بسته بندی زعفران، این محصول را از کشور ما به صورت فله خریداری می کنند و پس از انجام فرایند های مختلف، محصول مذکور را به صورت بسته بندی شده در بازار جهانی به فروش می رسانند.